Pâna în 1830, în întreaga Moldova si, implicit, în Focsani, vornicului, ca reprezentant al domniei, îi revenea, pe lânga alte atributii administrative, si sarcina de a judeca în prezenta “oamenilor buni si batrâni” sau de a urmari pe hoti ori raufacatori.

Legea aplicabila în acea perioada era “legea pamântului”, legea din batrâni, iar vornicul era asistat, când aducea la îndeplinire atributiile sale de ordin judecatoresc, de trei jurati. O marturie graitoare a pedepselor care se aplicau atunci o constituie si existenta pe la portile bisericilor a “butucului” unde se aplica bataia în public celor care aveau de ispasit pedepse mai mici.

Dupa aparitia Regulamentului Organic, care a desfiintat, între altele, tortura, au fost înfiintate institutii de judecata la nivelul fiecarei resedinte de tinut.

Astfel, la 1832, în Focsani ia nastere Judecatoria Tinutului Putna care l-a avut ca prim presedinte pe spatarul Sandulache Stamatin (01 ianuarie 1832 - 13 aprilie 1833), fiind urmat în aceasta functie de catre Asanache Dan (21 aprilie 1833 - 25 februarie 1837).

La 24 ianuarie 1861, în localitatea noastra se înfiinteaza Curtea de Casatie si Justitie care va deservi pentru început ambele principate (Moldova si Muntenia).

Între 1865 – 1887, Curtea de Apel care îsi avea sediul în Focsani, va edita publicatia “Gazeta de Focsani”, ulterior, respectiva instanta mutându-si sediul la Galati , unde functioneaza si astazi.

În 1865 apare Legea pensiilor si Legea organizarii judecatoresti care împarte judecatoriile pe clase. Potrivit prevederilor acestui din urma act normativ, Judecatoria Focsani facea parte din clasa I.

În iulie 1866 se va promulga Constitutia, care avea ca inspiratie modelul belgian.

Începând cu 15 mai 1908, în Focsani era publicata revista de drept „Justitia”, care avea o aparitie bilunara.

In 1909, pe locul numit “chetrele de moara”, a început constructia actualei cladiri a Tribunalului Vrancea, care va fi inaugurata la 02 aprilie 1912. Constructia este din zid masiv, cladirea fiind acoperita cu tigla si sustinuta pe un soclu de piatra. Ea are 38 de încaperi, structurate la subsol, parter si etaj, iar însarcinat cu buna întretinere a acestei cladiri a fost intendentul Palatului Justitiei.

În acest spatiu, la acest moment, se afla sediul Tribunalului Vrancea si al Judecatoriei Focsani, doua dintre institutiile vrâncene însarcinate cu înfaptuirea justitiei, în numele legii, în scopul apararii si realizarii drepturilor si libertatilor fundamentale ale cetatenilor, precum si a celorlalte drepturi si interese legitime deduse judecatii, fara privilegii si fara discriminari. Datele de ordin istoric au fost preluate din monografia „450 ani – Focsani, 1546 - 1996” a dlui Dr. Virgil Paragina (lucrare in regia autorului, anul aparitiei 1997)