Stiri

 
ELEMENTE DE NOUTATE IN NOUA LEGISLATIE PENALA, in vigoare de la 1 februarie 2014
La 1 februarie 2014 au intrat in vigoare Noul Cod penal, Noul Cod de procedura penala si alte acte normative in materie penala. Detalii la sectiunea Informatii - Alte informatii
Stiati ca....
La 24 ianuarie 1861, în Focsani se înfiinteaza si functioneaza prima Curte de Casatie si Justitie a principatelor Unite, care va deservi atat Moldova cat si Muntenia?
Proiect UE. Concediu de maternitate de 18 saptamani
Marime litere: Decrease font Enlarge font image Vladimir Spidla, comisarul european pentru forta de munca si afaceri sociale, intentioneaza sa propuna marirea duratei de concediului de maternitate in Uniunea Europeana de la 14 saptamani la 18 prin modificarea Directivei 92/85/CEE privind aplicarea masurilor de promovare a imbunatatirii securitatii si sanatatii la locul de munca in cazul lucratoarelor gravide, al celor care au nascut de curand sau care alapteaza. Vladimir Spidla: "Un concendiu de maternitate mai lung ar avea un efect pozitiv asupra relatiei mamei cu copilul si le-ar putea ajuta pe femei sa ramana active."
Ajutorul public judiciar
Potrivit Ordonanţei de Urgenţă nr. 51/2008 ajutorul public este destinat oricărei persoane fizice aflate în situaţia în care nu poate face faţă cheltuielilor unui proces sau celor pe care le implică obţinerea unor consultaţii juridice în vederea apărării unui drept sau interes legitim în justiţie. Pentru a putea beneficia de plata integrală a cheltuielilor de judecată, petenţii trebuie să se încadreze în limitele salariale prevăzute de lege. Cu alte cuvinte, venitul mediu lunar al acestora trebuie să se situeze sub 500 de lei pe membru de familie, în ultimele două luni anterioare formulării cererii. În cazul celor cu până la 800 de lei pe membru de familie, statul se oferă să-i ajute cu jumătate din cheltuielile necesare. Ajutorul public se acorda pentru plata avocatului, expertului, traducătorului sau interpretului folosit în cursul procesului, plata executorului judecătoresc, scutiri şi reduceri la plata taxelor judiciare.
1